Gezond brein

Gezond brein

6 tips voor een gezond brein.

Houd je hersenen in vorm.                                                                          

1. Wandel elke dag.                                                                                                             

Zeven dagen in de week een half uur lang stevig wandelen is goed voor je lijf én voor je hersenen. Dat komt doordat de activiteit van de hippocampus, een hersengebied, toeneemt bij meer lichaamsbeweging. Dit gebied speelt onder andere een belangrijke rol bij het leren en bij het onthouden. Door elke dag te lopen, verbetert je geheugen. Ook neemt je vermogen toe om te plannen en je aandacht steeds op iets nieuws te richten. Dat betekent uiteindelijk dat je langer zelfstandig kunt blijven functioneren.                                                                     

2. Vermijd schade                                                                                                                                    

Of je brein op late leeftijd goed blijft functioneren, is voor 50 procent genetisch bepaald. Je kunt er dus gedurende je leven nog wat aan doen. Zorg dat je zo min mogelijk hersenschade oploopt. Schade kan ontstaan wanneer je klappen tegen je hoofd krijgt, bijvoorbeeld bij verkeersongelukken, boksen, door te koppen bij voetbal en door elleboogstoten tegen je hoofd. Bedenk verder: wat slecht is voor je bloedvaten, is ook slecht voor je hersenen. Laat je dus behandelen wanneer je een hoge bloeddruk, hoog cholesterol of suikerziekte hebt.                                                         

3. Daag jezelf uit                                                                                                                

Pak de trein, ga naar een concert, bezoek een museum. Dat soort prikkels heb je nodig om je hersenen jong te houden. Het is niet erg als je het moeilijk vindt om je ov-chipkaart op te laden; zo daag je je hersenen juist uit. Je wordt scherp en alert als je je op deze manier 'opwindt'. Je brein gaat beter functioneren en je kunt nieuwe informatie sneller verwerken.      Dat is weer goed voor je vermogen om problemen op te lossen. Handig als je bijvoorbeeld een nieuwe taal gaat leren, met alle grammaticale moeilijkheden die dat met zich meebrengt.                                     

4. Leer dansen                                                                                                                    

Op oudere leeftijd nieuwe dingen leren en ondernemen kan de komst van Alzheimer vertragen met zo’n drie à vier jaar. Wat je doet, moet iets van je hersenen vergen.  Elke dag schaken helpt, omdat schaken steeds weer nieuwe vragen oproept net als kruiswoordpuzzels oplossen. Iets doen waarbij je het nadenken en bewegen combineert, zoals het instuderen van een nieuwe dans, lijkt nog beter te werken. Ouderen die gedurende een aantal weken leerden dansen, scoorden daarna beter bij psychologische tests dan degenen die dat niet deden.                                                           

5. Eet korstjes                                                                                                             

Goed op je eten kauwen heeft gezonde bij effecten: je hart gaat wat sneller kloppen en je hersenen worden beter doorbloed. In feite ben je – terwijl je eet – als het ware een beetje aan het lopen, met alle voordelen van dien. Uit onderzoek blijkt dat de doorbloeding met name in één van de grote bloedvaten in de hersenen verbetert. 70 procent van de herseninfarcten vindt plaats in de buurt van dát bloedvat. Kauwen lijkt dus sterk aan te raden voor oudere mensen met een ongezond vatenstelsel, al is nog niet bewezen dat het echt een herseninfarct voorkómt. Blijven kauwen is dus belangrijk, ook als vloeibaar voedsel makkelijker lijkt. Snijd de korstjes níet van het brood en kook groenten kort.                                                                                         

6. Zoek extra licht                                                                                                                 

Slaap je slecht, zorg dan voor meer licht overdag. Naar buiten gaan werkt ’t best, ook op een sombere dag. Je vangt dan nog altijd meer licht dan in huis. Elke dag een uurtje wandelen lijkt een prima methode om je slaapritme weer in het gareel te krijgen. Daarnaast vermindert méér licht de snelheid van de achteruitgang van het geheugen. Slik geen benzodiazepines om beter te slapen: als je die lang en vaak gebruikt, verhoog je de kans op dementie.                                                 

Aldus: Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam en Dick Swaab hij was hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en dertig jaar directeur van het Herseninstituut

Dit voedsel houdt je brein in topconditie.                                                                                                          

Een goed humeur en een vitaal geheugen.

Alert en helder zijn, een goed humeur hebben, een vitaal geheugen houden…Steeds meer blijkt dat dit ook afhangt van wat je eet. Want het voedsel dat op je bord ligt doet niet alleen iets met je lichaam maar ook met je hersenen. Zorg ervoor dat deze zes voedingsmiddelen regelmatig op je menu staan en je brein zal je dankbaar zijn.

1. Vette vis

Onverzadigde vetten zijn zo ongeveer de belangrijkste bouwstenen voor ons brein. En de juiste onverzadigde vetzuren zitten in vis. Vooral vette vis zoals zalm, haring, makreel en sardines bevat veel van deze zogenoemde omega-3 visvetzuren. Onderzoek geeft aan dat het eten van vette vis beschermt tegen de achteruitgang van het brein op oudere leeftijd.

2. Noten

Noten, en vooral walnoten, zijn perfect voer voor je hersenen. Ze bevatten niet alleen veel vezels, wat gunstig is voor je darmen, maar ook de juiste soort vetten. Noten zitten namelijk vol onverzadigde vetten. En van alle noten bevatten walnoten de meeste omega-3-vetten. Zouden ze daarom qua vorm zoveel op hersenen lijken?

3. Pure chocolade

De kracht van chocolade zit ‘m hoogstwaarschijnlijk in de polyfenolen. Gedacht wordt dat deze stoffen de kans op een beroerte verkleinen door slagaderverkalking en ontstekingen tegen te gaan. Poyfenolen komen van nature voor in cacao. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer cacao en dus hoe meer polyfenolen. Maar ze zitten ook in wijn, olijfolie, bessen, thee, koffie, walnoten en groenten.

4. Koffie

Cafeïne verhoogt de alertheid en het concentratievermogen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Er zijn ook aanwijzingen dat drie à vier kopjes koffie per dag helpt beschermen tegen het optreden van dementie. Of dat alleen door de cafeïne komt of ook door andere bestanddelen in koffie is nog niet duidelijk.

5. Veel groenten in alle kleuren van de regenboog

Dat mensen in de blue zones met een gezond brein oud worden, heeft onder ander te maken met de groente hoeveelheid groenten die ze eten. Groenten leveren veel bioactieve stoffen. Elke kleur groente levert weer een andere soort. Ze werken vaak als antioxidant en kunnen zo directe schade aan de hersencellen voorkomen. Maar groenten leveren ook polyfenolen die helpen om de conditie van de bloedvaten in het brein gezond te houden. En dan zitten groenten ook nog boordevol vezels. Die zijn - met omweg via je darmen - weer gunstig voor je hersenen.

6. Gefermenteerde producten

Yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi … allemaal voorbeelden van producten die levende bacteriën bevatten. Dit zijn meestal de gunstige melkzuurbacteriën. Deze hebben een positieve invloed op de bacteriesamenstelling in de darmen. Dat werkt net zo als de goede bacteriën (probiotica) die aan zuiveldrankjes of poeders worden toegevoegd. En hoe gunstiger de bacteriesamenstelling in je darmen, hoe gunstiger dat waarschijnlijk is voor je hersenen.

De hersen-darm-as

Het klinkt misschien gek, maar een groot deel van de gezondheid van je hersenen loopt via je darmen. Hoe beter de conditie van je darmen, hoe gunstiger dat is voor je hersenfuncties. Rond onze darmen zit namelijk zo’n uitgebreid zenuwstelsel dat dit ook wel eens het tweede brein wordt genoemd. Dit zenuwstelsel reguleert van alles in je lichaam en geeft signalen door naar je hersenen en andersom. Bij het gezond houden van dat tweede brein spelen de bacteriën in je darmen een grote rol. Hoe gevarieerder de samenstelling van bacteriën in je darmen, hoe beter. Onder andere vezelrijk eten helpt om de bacteriesamenstelling in de darmen gevarieerd te houden. Vezels vormen namelijk prima voedsel voor de bacteriën in je darmen.

Nieuwe reacties

15.08 | 08:57

Hallo Ineke is dat boek nog te koop

10.04 | 17:37

Zeeuws vispotje was lekker. Van de saus restant maken we soep.

Groetjes Sylvia

17.03 | 17:34

Stoofvlees met oosterstintje heerlijk Ineke

01.03 | 20:28

Hallo Ineke
Heb jij toevallig het recept nog van flespompoen met risoto
Gr Jacky