Standaard pagina

Asperges

Asperges

Het aspergeseizoen is begonnen. Tot 24 juni zullen ze weer volop verkrijgbaar zijn.

Hoe verser, hoe lekkerder, maar hoe weet je of asperges vers zijn? Dat kun je horen, door twee stengels tegen elkaar te wrijven, als je een piepend geluid hoort, is het goed, de asperges zijn dan heerlijk vers.

Er zijn twee soorten asperges: groene en witte. De witte asperges zijn de uitlopers van de aspergeplant. Groene asperges zijn dezelfde stengels maar groeien boven de grond.

Asperges, ook wel 'het witte goud' genoemd, zijn onder meer rijk aan het aminozuur asparagine. Uit onderzoek is gebleken dat asparagine de nierfunctie stimuleert. Ook heeft asparagine een positief effect op leverstoornissen, chronische reuma en jicht. Asperges passen door hun vochtafdrijvende werking ook goed in een dieet. 100 g asperges bevatten maar 21 kcal.

Als je asperges gegeten hebt, kan je urine anders gaan ruiken dan normaal. Bij ongeveer de helft van de mensen die asperges eten is dit zo. Deze geur ontstaat doordat er zwavelhoudende sporen in de aspergeplant zitten. De lever zet dit om in methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten.

Asperges van AA -kwaliteit zijn de beste asperges. De stengels hebben een doorsnede van 20 à 28 mm en een gemiddelde lengte van 19-22 cm. De kop van de asperge is gesloten, de steel is recht, de kleur lelieblank en glanst licht.

Geniet er van.

Kijk voor recepten met asperges menu-knopje Voorjaarsrecepten.

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Nieuwe reacties

15.08 | 08:57

Hallo Ineke is dat boek nog te koop

10.04 | 17:37

Zeeuws vispotje was lekker. Van de saus restant maken we soep.

Groetjes Sylvia

17.03 | 17:34

Stoofvlees met oosterstintje heerlijk Ineke

01.03 | 20:28

Hallo Ineke
Heb jij toevallig het recept nog van flespompoen met risoto
Gr Jacky