Groenten en fruit

Meer groenten en fruit eten

Makkelijk meer groenten en fruit eten

Het Voedingscentrum adviseert in de vernieuwde Schijf van Vijf volwassenen dagelijks 250 gram groenten te eten: 50 gram meer dan voorheen aanbevolen werd. Daarnaast heb je elke dag twee porties fruit nodig. Hoe krijg je gemakkelijk wat meer groenten eGroenten en fruit zijn supergezond. Ze bevatten onmisbare voedingsstoffen, zoals vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vezels en kalium. Als je er voldoende van eet, verlaag je je risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Ook helpt groente en fruit je bloeddruk verlagen. Bovendien is groente en fruit relatief caloriearm en bevat het juist wel veel vezels die ervoor zorgen dat je je lang verzadigd voelt: goed voor de lijn dus!

Groenten en fruit zijn supergezond. Ze bevatten onmisbare voedingsstoffen, zoals vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vezels en kalium. Als je er voldoende van eet, verlaag je je risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Ook helpt groente en fruit je bloeddruk verlagen. Bovendien is groente en fruit relatief caloriearm en bevat het juist wel veel vezels die ervoor zorgen dat je je lang verzadigd voelt: goed voor de lijn dus!                    Helaas is er niet één groenten- of fruitsoort waarin alles zit wat je nodig hebt, dus het is belangrijk om te variëren. Ook kun je groente niet zomaar vervangen door fruit, omdat daar weer andere vitamines en mineralen in zitten. Je mag wel kiezen voor groenten en fruit uit de diepvries, blik of pot, want dat is net zo gezond als de verse variant (als er tenminste geen zout of suiker aan is toegevoegd: controleer het etiket).

1. Bij elke maaltijd                                                                                       

Voeg aan elke maaltijd wat groenten of fruit toe. Je hoeft echt niet alleen bij het diner groente op tafel te zetten, probeer het bij elke maaltijd én tussendoor te eten. Doe ’s morgens extra fruit in je yoghurt. Leg ’s middags wat plakjes komkommer en tomaat op je broodje. Maak eens een salade als lunch of bak flink wat groenten met twee eitjes voor een goedgevulde groenten-omelet.

2. Tussendoor                                                                                            

Groenten is een ideaal, gezond tussendoortje. Handige groenten snacks zijn bijvoorbeeld wortels, radijsjes, cherrytomaatjes en stukken komkommer. Zo’n tussendoortje kun je prima meenemen. Koop handige minigroenten of snijd de groenten zelf en bewaar de hapklare stukjes in een goed afsluitbaar bakje.

Heb je ’s avonds zin om ergens op te knagen, verruil de chips dan voor knapperige reepjes paprika en bleekselderij. Met een beetje hummus of een yoghurtdip is dat een frisse tv-snack.

3. Fruit meenemen                                                                                               

Ook fruit is makkelijk om mee te nemen naar school of naar je werk. Gewoon een appeltje, peer of banaan in je tas stoppen. Voor de afwisseling is gedroogd fruit een fijne variant: rozijnen, dadels, abrikozen, pruimen, appel enzovoort. Omdat het lekker zoet is, is het een gezonde vervanger voor snoepgoed. Gedroogde vruchten bevatten wel minder vitamine C en meer suiker dan vers fruit, dus houd het bij maximaal een handje per dag.

4. Meer variatie

Ben je een echte aardappelen-vlees-groenten-koker en kom je steeds maar weer uit bij bloemkool, broccoli of boontjes? Neem eens voor jou andere groenten zodat je elke week diverse groenten in huis hebt die je normaal misschien niet snel zou kopen, er is op internet altijd wel een geschikt gerecht te vinden. Zo word je een stuk creatiever en ga je vanzelf gevarieerder eten.                 Bedenk bovendien dat je groenten niet altijd hoeft te koken. Veel groenten zijn rauw al lekker en je kunt het natuurlijk ook bakken, wokken, grillen of stomen.

5. Half bord groen                                                                                               

Wil je meer groenten binnenkrijgen bij het avondeten, dan is het een goede richtlijn om je halve bord te vullen met groenten. Eet een salade bij het diner voor nog een beetje extra groen.

6. Tijd besparen                                                                                                        

Weinig tijd? Sla dan voorgesneden groenten in. Het is ook handig om groenten en fruit in je vriezer te hebben, zodat je altijd groenten en fruit bij de hand hebt, ook als je geen tijd meer hebt om naar de winkel te gaan. Groenten in blik of pot zonder toegevoegd suiker en zout is lang houdbaar en een gezond alternatief voor verse producten. Vul je voorraadkast en je hebt snel een maaltijd op tafel zonder eerst boodschappen te hoeven doen.

7. Restjes verwerken                                                                                            

 Gooi eventuele restjes groenten van je avondmaaltijd niet meteen in de prullenbak. In een koelkast met een temperatuur van 4 tot 7 graden Celsius mag je kliekjes twee tot drie dagen bewaren. Of vries groenten in, dan is het tot drie maanden houdbaar.

Groentekliekjes kun je gemakkelijk verwerken in een soep (water met een bouillonblokjes erbij, even koken en pureren maar) of met een eitje erbij combineren tot een omelet of in een tortilla of quiche stoppen.

 

New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Nieuwe reacties

15.08 | 08:57

Hallo Ineke is dat boek nog te koop

10.04 | 17:37

Zeeuws vispotje was lekker. Van de saus restant maken we soep.

Groetjes Sylvia

17.03 | 17:34

Stoofvlees met oosterstintje heerlijk Ineke

01.03 | 20:28

Hallo Ineke
Heb jij toevallig het recept nog van flespompoen met risoto
Gr Jacky