Eiwitten 2

Waar zitten de meeste eiwitten in?

De ene vis is de andere niet, hetzelfde geldt voor vlees, zuivel en alle andere voeding.

Vis bevat dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit. In magere vis zit in verhouding iets meer eiwit dan in vette vis, maar het verschil is niet zo groot. Vette vis heeft een belangrijk voordeel, het bevat de gezonde omega-3-vetzuren. Lekkerbekje een portie (145 g) levert 32,5 g eiwit, per 100 g bevatten lekkerbekjes 22,4 g eiwit.
Zoute haring een portie (75 g) levert 13,2 g eiwit. Per 100 g bevatten haringen 17,6 g eiwit.

Vlees bestaat grotendeels uit spierweefsel en is daardoor rijk aan eiwitten.                                                                                                                                                                           Het is bovendien van een hoge eiwitkwaliteit.                                                                                                                                                                                Vlees is verder rijk aan ijzer en vitamine B12.                                                                Kipfilet een portie (100 g) bevat 30,5 g eiwit.
Hamburger een portie (100 g) bevat 22,5 g eiwit.

Ook melk bevat van nature eiwitten van hoge biologische kwaliteit.                                 Kwark is in verhouding de beste 'slanke' eiwitbron deze bevat per 100 g 10,5 g eiwit.        Turkse yoghurt bevat per 100 g 3,5 g eiwit.

Voor het maken van een kilo kaas is zo’n 10 liter melk nodig. Logisch dat kaas eiwitrijk is. Vooral volvette kaas bevat wel vrij veel calorieën. Wie focust op de eiwitten, kan kiezen voor minder vette (en in verhouding dus eiwitrijke) kaas zoals 20 of 30+ kaas.                              Per 100 g bevat Leidse 20+ kaas 33,1 g eiwit.
Per 100 g bevat smeerkaas 17 g eiwit.

Ook de eidooier bevat eiwitten, de eiwitten in een kippenei hebben de hoogste biologische waarde van alle voedingseiwitten, ze bevatten ook nog eens ijzer, gezonde vetten en vitamine D.  Een gekookt ei bevat per 100 g 12,4 g eiwit.

Noten zitten vol voedingsstoffen, gezonde vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels. Ze bevatten plantaardige eiwitten, en die zijn van minder hoge kwaliteit dan dierlijke eiwitten. Noten verschillen onderling niet in eiwitgehalte, alleen Macadamia-noten bevatten minder eiwitten omdat het vetgehalte het hoogst is.                                                 Amandelen per 100 g 21,6 g eiwit.
Macadamia-noten per 100 g 8,0 g eiwit.

Linzen, bruine bonen, kikkererwten, spliterwten: peulvruchten zijn er in alle soorten en maten. Ze zijn goedkoop, lekker en ze bevatten veel vezels, B-vitamines en mineralen. Peulvruchten zijn een prima vervanging voor vlees. De biologische kwaliteit is wel wat minder dan die van dierlijke eiwitten. Met name het essentiële aminozuur lysine komt er weinig in voor. Dit kun je opvangen door er granen bij te eten of een zuiveltoetje te nemen.          Linzen per 100 g bevatten ze 8,75 g eiwit.
Doperwten per 100 g bevatten ze 4 g eiwit.

De vleesvervangers in het koelvak van de supermarkt worden vaak gemaakt op basis van soja, maar soms ook op basis van zuivel of de eiwitten uit paddenstoelen (zoals Quorn). Een vleesvervanger is volwaardiger als er ook ijzer en vitamine B12 aan is toegevoegd, dit staat dan op de  verpakking.                                                                                                                            Vegetarische roerbakstukjes bevat 17,2 g eiwit per 100 g.                                                Tahoe bevat 11,6 g eiwit per 100 g.

Sorry dat ik de tekst niet mooier binnen heb kunnen halen.

Groetjes, Ineke.

Nieuwe reacties

15.08 | 08:57

Hallo Ineke is dat boek nog te koop

10.04 | 17:37

Zeeuws vispotje was lekker. Van de saus restant maken we soep.

Groetjes Sylvia

17.03 | 17:34

Stoofvlees met oosterstintje heerlijk Ineke

01.03 | 20:28

Hallo Ineke
Heb jij toevallig het recept nog van flespompoen met risoto
Gr Jacky