Standaard pagina

Koolhydraten

Koolhydraten.

Wat hebben voedingsvezels, zetmeel en alle vormen van suiker gemeen? Inderdaad: ze behoren tot de koolhydraten. Koolhydraten zitten in veel voedingsmiddelen: van groente, fruit en zuivelproducten tot aardappelen, pasta, brood en peulvruchten.
Afvallen en koolhydraatarm eten worden vaak in één adem genoemd. Veel mensen denken dat ze alleen kunnen afvallen als ze brood en pasta laten staan, met name ’s avonds. Koolhydraten zijn immers dikmakers. Of toch niet? In dit artikel bespreken we de belangrijkste feiten over koolhydraten. Eén ding kunnen we in ieder geval alvast verklappen: het gaat niet om veel of weinig koolhydraten, maar om de energiebalans. Om af te vallen moet je minder eten dan je verbruikt.

Voedsel voor de hersenen en benzine voor de spieren
Koolhydraten leveren het menselijk lichaam met name één ding: energie! Ze dienen als energiebron en als energievoorraad. Naast vet behoren koolhydraten tot onze belangrijkste energieleveranciers, hoewel ze minder dan de helft aan calorieën leveren. 1 g koolhydraten bevat 4 calorieën, 1 g vet bevat 9 calorieën.
Toch zijn koolhydraten de belangrijkste brandstof voor de spieren en hersenen. Koolhydraten belanden via het bloed in alle cellen. Het lichaam kan de brandstof zelf produceren uit verschillende voedingsmiddelen zoals brood, pasta of aardappelen. Via de spijsvertering worden de koolhydraten die daarin zitten, omgezet in glucose. Dat kan echter een tijdje duren, want er zijn veel tussenstappen voor nodig. We hebben dus steeds nieuwe voorraad nodig.
Als je langdurig koolhydraten vermijdt, heeft dat consequenties voor de stofwisseling. Om gezond en sterk te blijven, heeft het lichaam een uitgebalanceerde voeding met alle belangrijke voedingsstoffen nodig. Naast eiwitten en vetten horen daar ook koolhydraten bij. Gezond afvallen doe je dus niet met een koolhydraatarm dieet.

De basis: van enkelvoudig tot meervoudig
De samenstelling van koolhydraten is bepalend voor een uitgebalanceerd voedingspatroon. Koolhydraten worden onderverdeeld in enkelvoudige, tweevoudige en meervoudige koolhydraten, afhankelijk van uit hoeveel suikerbouwstenen ze bestaan.
Tot de enkelvoudige suikers behoren bijvoorbeeld druivensuiker (glucose) en vruchtensuiker (fructose). Tot de tweevoudige suikers behoren moutsuiker (maltose), melksuiker (lactose) en tafelsuiker (sacharose).
Daarnaast zijn er meervoudige koolhydraten, zoals zetmeel en bestaan er voedingsvezels. Zetmeel zit bijvoorbeeld in aardappelen, groente en peulvruchten. Voedingsvezels zitten onder andere in volkorengranen, groente, peulvruchten en fruit. Complexe koolhydraten en voedingsvezels zorgen voor een lang en aangenaam voldaan gevoel.

Val ik beter af als ik ’s avonds geen koolhydraten eet?
Ja en nee. Je valt af als je langdurig minder eet dan je verbruikt, niet als je      ’s middags spaghetti eet in plaats van ’s avonds. Waar het bij afvallen om gaat, is enkel en alleen een negatieve energiebalans. Het maakt niet uit of je ’s avonds een bord pasta of een stuk vlees eet, als je maar binnen je SmartPoints® budget blijft. Wie ’s avonds geen koolhydraten meer eet, laat daardoor ook chips, chocolade en koekjes staan. Ook dat helpt om binnen het SmartPoints budget te blijven. Het is moeilijk vol te houden om langdurig koolhydraten te vermijden, omdat het voedingspatroon dan eenzijdig en saai wordt. Bovendien is dat helemaal niet nodig.

Goede koolhydraten:

  • Volkorenproducten, bijvoorbeeld volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta

  • Groente, salade

  • Peulvruchten

    Minder goede koolhydraten:

  • Zoete lekkernijen, zoals chocolade, ijs, taart

  • Witmeelproducten, zoals witbrood

  • Fastfood, chips

Nieuwe reacties

15.08 | 08:57

Hallo Ineke is dat boek nog te koop

10.04 | 17:37

Zeeuws vispotje was lekker. Van de saus restant maken we soep.

Groetjes Sylvia

17.03 | 17:34

Stoofvlees met oosterstintje heerlijk Ineke

01.03 | 20:28

Hallo Ineke
Heb jij toevallig het recept nog van flespompoen met risoto
Gr Jacky