De stofwisseling

De stofwisseling

DE STOFWISSELING.

 

De stofwisseling (het metabolisme) is het proces van aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen voor ons lichaam met als doel het produceren van energie. De snelheid van de stofwisseling is dus eigenlijk de hoeveelheid energie die het lichaam verbrandt om zich zelf te onderhouden. Je hoort nog wel eens dat mensen hun stofwisseling de schuld geven van eventueel over- of ondergewicht. En dat is misschien ook wel terecht.

Het stofwisselingsproces wordt beïnvloedt door verschillende factoren. Zo hebben mannen gemiddeld meer spiermassa en een lager vetpercentage, waardoor zij meer energie verbruiken. Ook leeftijd speelt een belangrijke rol, jonge cellen vernieuwen zich sneller en daar is meer energie voor nodig. Daarnaast hebben lange mensen meer energie nodig voor het verwarmen van een groter oppervlakte lichaam, heeft de hormoonhuishouding een belangrijke invloed op de stofwisseling en speelt ook erfelijkheid een rol. Gelukkig is er ook goed nieuws. Je kunt de snelheid van je metabolisme namelijk wel verhogen. Niet met pillen die wonderen beloven, wel met simpele leefstijlaanpassingen. Lees de volgende tips.

 

Het is algemeen bekend dat spiermassa meer energie verbrandt dan vet, ook als je in rust bent. Krachttraining is dan ook de perfecte manier om je rustmetabolisme op te krikken. Een halve kilogram spier verbruikt op een dag 6 kilocalorieën om zichzelf te onderhouden, bij vet is dit slechts 2 kcal.

 

Ook cardio training is een goede manier om je stofwisseling te verhogen. Het zal je geen grotere spieren opleveren, maar zorgt wel dat je meer energie verbruikt in de uren ná de training.       Het effect van een intensieve training is daarbij groter. Kies dus eens voor een intervaltraining of neem minder rustpauzes. Twee trainingen van 30 minuten zijn trouwens effectiever voor een verhoogde stofwisseling dan één training van een uur. Pak elke mogelijkheid om je hartslag te verhogen aan, ga op de fiets naar je werk of neem de trap in plaats van de lift.

 

Het lichaam heeft vocht nodig voor het aan- en afvoeren van afvalstoffen en bij onvoldoende vocht vertraagt de stofwisseling. Daarnaast zorgt water ervoor dat de organen optimaal functioneren. Drinken, en dan vooral water, is dus ontzettend belangrijk. Er wordt gezegd dat je door ijskoud water te drinken je stofwisseling nog extra stimuleert, eigenlijk logisch want het wordt aangewarmd door ons lichaam naar 37 graden.

 

Drie grote maaltijden op een dag zorgen ervoor dat je tussen de maaltijden door je stofwisseling vertraagt. Het is daarom beter om verdeeld over de dag meerdere kleine porties te eten. Met 5 tot 7 kleine maaltijden houd je het metabolisme constant. Vergeet vooral niet te ontbijten. Niet alleen jij, maar ook je stofwisseling moet wakker worden. Ook 's avonds na de hoofdmaaltijd is het goed om nog een gezonde snack te pakken. Als je de vijf of zes uur voor het slapen gaan niets meer eet, zal de stofwisseling in die uren ook vertragen. Ook is het belangrijk om bij elke maaltijd groenten en/of fruit te eten indien mogelijk met schil.

 

Met peper breng je niet alleen je maaltijd op smaak, maar kun je ook nog eens je stofwisseling een beetje versnellen. Groene en rode chilipepers (sambal en chilisaus) verhogen het metabolisme met 20 % gedurende een half uur na de maaltijd. Geen spectaculair effect, maar alle beetjes helpen.

 

Een uitgebalanceerd voedingspatroon is de schijf van vijf. Het is belangrijk dat wat je eet voldoende bouwstoffen bevat en je stofwisseling heeft bepaalde vitaminen en mineralen nodig om optimaal te functioneren.

Wanneer u dagelijks rekening houdt met de schijf van 5 moet u met de volgende

adviezen rekening houden:

 

-       Eet gevarieerd

-       Eet niet teveel en beweeg

-       Eet minder suikers en verzadigd vet

-       Eet veel groenten, fruit en volkorenprodukten

-       Eet veilig

 

 

Groenten 300 g en fruit 200 g per dag

Aardappelen, pasta, rijst, peulvruchten en brood 150 g per dag

Vlees, vis, eieren en eiwitvervangers 100-125 g per dag, zuivel 550 ml

Boter en olie 15 g per dag

Dranken (zonder suiker) en water 1,5 – 2 liter per dag

 

 

 

Een koffiedrinker ervaart 's ochtends na zijn eerste kopje koffie vaak een kleine energieboost en dit klopt wel. Als je koffie met mate drinkt kan het een licht stimulerend effect hebben op je stofwisseling.

 

 

Crashdiëten met minder dan 1000 calorieën zijn een drama voor je stofwisseling. Deze diëten zorgen er vaak voor dat je snel afvalt, maar dit gaat ten koste van een gezonde voeding en van je spieren (en je hart is ook een spier). Doordat je veel spiermassa verliest daalt ook je stofwisseling. Een crashdieet leidt dan ook tot een lichaam dat minder calorieën verbrandt (en dus sneller aankomt) dan het lichaam dat je had voor het dieet. Bij een normaal voedingspatroon zullen de kilo's er dan ook weer aanvliegen.

Als je het lichaam dwingt om meer warmte te produceren zal het lichaam dus harder moeten werken en zal de stofwisseling versnellen. De verwarming wat lager zetten of een trui minder aan trekken, is dus helemaal nog niet zo'n slecht idee. Dit geldt ook voor een douche eindigen met koud water.

 

Wanneer je van plan bent een vette maaltijd te gaan eten, eet dan een half uur van te voren een portie verse ananas, een enzym in de ananas breekt vet af.

 

Of neem een glas zuivel (melk, karnemelk of yoghurt) bij deze vette maaltijd, calcium bindt zich namelijk met vet en zo worden ze dan samen afgevoerd.

 

Groetjes, Ineke.🙂

Nieuwe reacties

15.08 | 08:57

Hallo Ineke is dat boek nog te koop

10.04 | 17:37

Zeeuws vispotje was lekker. Van de saus restant maken we soep.

Groetjes Sylvia

17.03 | 17:34

Stoofvlees met oosterstintje heerlijk Ineke

01.03 | 20:28

Hallo Ineke
Heb jij toevallig het recept nog van flespompoen met risoto
Gr Jacky