Vetten

Kies voor de goede vetten.

Vet is de belangrijkste voedingsstof die energie, essentiële vetzuren, en vet oplosbare vitamines (A, D, E en K) door het lichaam voert.

De verschillende vetzuren (bestanddelen van de vetten) bepalen de kwaliteit van de vetten, ze hebben niet allemaal dezelfde invloed op onze gezondheid.

VERZADIGDE VETTEN verhogen het cholesterolgehalte in het bloed en zorgen voor aderverkalking, als ze in te grote hoeveelheden worden opgenomen.

De inname van verzadigde vetten moet dus beperkt worden zeker bij risico op cardiovasculaire aandoeningen of bij een verhoogd cholesterolgehalte.

Verzadigde vetten zitten in boter, room, vleeswaren, vlees, kaas, gebak, koekjes, roomijs.

ENKELVOUDIG-ONVERZADIGDE VETTEN hebben een positief effect op het cholesterolgehalte, ze verminderen de slechte cholesterol en verhogen de goede cholesterol. Deze vetten vinden we terug in avocado, soja, olijfolie, koolzaad, noten en andere oliehoudende producten.

MEERVOUDIG-ONVERZADIGDE VETTEN zijn rijk aan essentiële vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken, die we dus alleen uit onze voeding kunnen halen.

Voornaamste bronnen zijn: vette vis zoals, haring, makreel, zalm, sardines, tonijn….en bepaalde soorten olie, zoals koolzaadolie, lijnzaadolie, arachideolie, maïsolie, druivenpitolie, zonnebloemolie, sojaolie.

NIET in palmolie en palmvetten, deze hebben 100% verzadigde vetten.

Bij gezonde voeding horen dagelijks 3 porties “zichtbare” onverzadigde vetjes per dag van 5 gram. (1 eetlepel is 15 gram).

 

Ezelsbruggetje

Onverzadigd vet = Oké en Verzadigd vet = Verkeerd

Nieuwe reacties

15.08 | 08:57

Hallo Ineke is dat boek nog te koop

10.04 | 17:37

Zeeuws vispotje was lekker. Van de saus restant maken we soep.

Groetjes Sylvia

17.03 | 17:34

Stoofvlees met oosterstintje heerlijk Ineke

01.03 | 20:28

Hallo Ineke
Heb jij toevallig het recept nog van flespompoen met risoto
Gr Jacky