eieren

eieren

Eiwit, vitamine A, B11, B12, D, E, ijzer, fosfor, kalium, calcium, seleen en zink. Deze en nog veel meer voedingsstoffen zitten in eieren. Ze passen dus prima in je voeding. Het enige is dat je een klein beetje moet oppassen met de hoeveelheid eieren die je eet en met de manier van bereiden. 

Want eieren zijn rijk aan cholesterol. En wie veel cholesterol in zijn bloed heeft, heeft een grotere kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert dan ook om op te letten met het eten van cholesterolrijke voedingsmiddelen, zoals eieren.

Het volgende probleem is de salmonellabacterie, waarvan je maag- en darmklachten kunt krijgen. Veel fikse salmonellabesmettingen zijn te wijten aan eieren. Maar dit probleem moet je ook weer niet overschatten. In Nederland zijn slechts ongeveer 3 op de 10.000 eieren besmet met de salmonellabacterie. Bovendien kun je zelf een besmetting helpen voorkomen door eieren op een goede manier te bewaren en te bereiden: 

-Bewaar eieren in de koelkast.                                                                                                                               

-Gebruik geen rauwe eieren in gerechten die niet verder worden verhit (zoals bavarois of zelfgemaakte mayonaise en carbonarasaus).                                                                                                                                                                                   

 -Bak je eieren of kook ze hard (eiwit en eidooier moeten gestold zijn).

ESBL bacterie. Er is volgens de laatste stand van zaken geen reden om aan te nemen dat deze bacterie binnen in eieren zit. ESBL is wel op eieren aangetroffen, maar wie zich houdt aan de bovenstaande bewaar- en bereidtips, hoeft niet bang te zijn dat hij of zij met ESBL wordt besmet.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Het Voedingscentrum maakt duidelijk dat het eten van drie eieren per week prima past in een gezond voedingspatroon. Gevarieerd eten, daar komt het weer op neer. En vanwege de vele gezondheidsvoordelen is er dus geen enkele reden om je eitje te laten staan.

Geniet ervan!

Nieuwe reacties

15.08 | 08:57

Hallo Ineke is dat boek nog te koop

10.04 | 17:37

Zeeuws vispotje was lekker. Van de saus restant maken we soep.

Groetjes Sylvia

17.03 | 17:34

Stoofvlees met oosterstintje heerlijk Ineke

01.03 | 20:28

Hallo Ineke
Heb jij toevallig het recept nog van flespompoen met risoto
Gr Jacky