brood

Brood

Cracker of boterham: wat is slanker?                                                                                                       Waarom je op de vezels in je knäckebröd moet letten

Veel mensen die willen afvallen, verruilen de bruine boterham voor een lichtgewicht crackertje. Maar is knäckebröd wel echt beter voor je lijn dan gewoon brood? Knäckebrod (Zweeds voor knapperig brood) ligt sinds de jaren zestig in de Nederlandse winkels. De crackers zijn een geliefd alternatief voor brood, zeker onder lijners. Het basisrecept bevat roggemeel, zout en water. Er bestaan ook varianten waar andere ingrediënten aan zijn toegevoegd. Dankzij het lage vochtgehalte is knäckebrod veel langer houdbaar dan brood, tot wel 10 maanden. Het is daarom altijd handig om in huis te Calorieën

Een knäckebrödje bevat rond de 40 kilocalorieën. In een snee brood zitten er ongeveer twee keer zo veel. Dat klinkt dus superslank, zo’n cracker. Maar meestal eet je twee crackers in plaats van één boterham en dan zit je aan een gelijke hoeveelheid calorieën. De hoeveelheid energie verschilt trouwens per type cracker of knäckebröd. Bekijk het etiket om te weten hoeveel calorieën er precies in jouw crackers zitten.

Een mogelijke valkuil voor lijners is het beleg. Op twee crackers gebruik je al gauw meer kaas, jam of vleeswaren dan je op één boterham zou doen. Zo kan een lunch die uit twee stuks knäckebröd met beleg bestaat toch calorierijker uitpakken dan een belegde boterham.

Vezels

Naast de calorieën, is het slim om ook naar de hoeveelheid vezels te kijken. Vezels zorgen namelijk voor een verzadigd gevoel, zodat je minder snel weer trek hebt na het eten. Bovendien zijn vezels belangrijk voor je gezondheid.

Kies je voor volkorenbrood, dan zit je sowieso goed. Brood mag van de warenwet namelijk alleen maar volkoren heten als het helemaal van volkorenmeel gemaakt is. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen, waardoor het heel vezelrijk is. Over volkorencrackers zegt de warenwet echter niets. Fabrikanten mogen gewoon volkoren op het pak zetten, ook als de crackers eigenlijk gedeeltelijk van witte bloem gemaakt zijn. Een donkere kleur zegt niets. Zowel brood als crackers kunnen met moutextract of gekaramelliseerde suiker donkerbruin gekleurd zijn.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel ‘volkorencrackers’ voor een behoorlijk deel uit bloem bestaan. Knäckebröd dat de naam volkoren wel verdient, bevat zo’n 1,5 gram vezels per stuk. Ter vergelijking: in een snee volkorenbrood zit 2,3 gram vezels. Met twee volkorencrackers krijg je meer vezels binnen dan met één boterham, mits het 'echte' volkorencrackers zijn.

Zout en jodium

Een volkoren boterham bevat gemiddeld 0,37 gram zout. Op dat vlak presteert knäckebröd stukken beter: in een cracker zit gemiddeld maar 0,1 gram zout. Een minpuntje van knäckebröd is dat het meestal niet met bakkerszout gemaakt wordt en brood wel. Bakkerszout bevat jodium, een spoorelement dat je nodig hebt voor een goede werking van de schildklier. Omdat het van nature zo weinig voorkomt in voeding, wordt het in Nederland toegevoegd aan het brood, sommige broodvervangers en keukenzout. Eet je nooit brood, maar uitsluitend knäckebröd, dan kun je jodium tekort komen.

Dus waarmee lunchen?

Volkoren knäckebröd is een goed alternatief voor brood. Er zitten weinig calorieën en zout in en het kan rijk zijn aan gezonde vezels. Kijk eens op de verpakking van je favoriete crackers om te zien hoeveel vezels deze nu echt bevatten en of er stiekem geen suiker of veel verzadigd vet in zit. Pas wel op dat je je crackers niet dubbeldik belegt als je een beetje op je lijn wilt letten en zorg ervoor dat je voldoende jodium binnenkrijgt.

 

Brood.

Brood is in het Nederlandse voedingspatroon een belangrijke leverancier van B-vitamines (vitamine B1, B6 en foliumzuur), voedingsvezels en jodium. Het is in de praktijk lastig om vezels en jodium ook in dezelfde hoeveelheden uit andere voedingsmiddelen te halen.

n volkorenbrood zitten de meeste voedingsvezels.                                                Een donkere kleur van het brood zegt niets van het aantal vezels, dit kan ook gekleurd zijn door caramel.

Vers brood kun je 2 á 3 dagen bewaren in een gesloten trommel of plastic zak.

Bewaar brood niet in de koelkast, dan wordt het sneller oud.

Je kunt brood ook in de vriezer bewaren, maximaal 4 weken bij voorkeur in een plastic diepvrieszak.

Eenmaal ontdooid brood kun je beter niet opnieuw invriezen.

 

  

Koolhydraten, onmisbaar in ieder dieet

Koolhydraten worden regelmatig als boosdoener gezien. In veel diëten worden ze vermeden. Bij diabetes kan een teveel aan koolhydraten voor problemen zorgen. Maar koolhydraten zijn eigenlijk vooral een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Wie gezond, eet haalt 40 tot 70 procent van zijn energie uit koolhydraten. Net als eiwitten en vetten zijn koolhydraten voedingsstoffen. Ze worden ook wel suikers of sachariden genoemd. De naam koolhydraat verwijst naar de combinatie van koolstof (C) en water (H2O).

Voedingsmiddelen bevatten zowel verteerbare als niet-verteerbare koolhydraten, ook wel glycemisch en niet-glycemisch. Verteerbare koolhydraten kunnen in de dunne darm worden afgebroken tot glucose. Op die manier kan het lichaam de koolhydraten opnemen en gebruiken. Zetmeel en suikers (glucose, fructose) zijn voorbeelden van verteerbare koolhydraten.

Onverteerbare koolhydraten worden in de dikke darm afgebroken door darmbacteriën. Het zijn voedingsvezels.

Koolhydraten geven het lichaam energie. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. Glucose halen we echter niet alleen uit voeding. Het lichaam kan zelf ook glucose maken uit eiwitten. Daarom hebben we een minimale hoeveelheid koolhydraten per dag nodig om te voorkomen dat eiwitten in de spieren worden afgebroken als energiebron.

Hoewel energie geven de belangrijkste taak is van de koolhydraten, doen ze nog meer. De koolhydraat suiker geeft smaak aan voeding en voedingsvezels zijn noodzakelijk voor een goede darmwerking.

Koolhydraten, in dit geval zetmeel, zitten vooral in graanproducten als brood en pasta, maar ook in aardappelen, rijst en peulvruchten. De dierlijke variant van zetmeel, glycogeen, is veel aanwezig in (orgaan)vlees.

De gezondste koolhydraatbronnen bevatten ook veel voedingsvezels. Volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten zijn dan ook een goede keuze. Daarnaast bevatten deze voedingsmiddelen ook veel B-vitamines en belangrijke mineralen als ijzer, magnesium, chroom en zink. 

Te veel of te weinig                                                                                                         Zowel een overschot als een tekort aan koolhydraten is niet goed voor de gezondheid. Als je te veel koolhydraten eet kan dit beteken dat je te weinig eiwitten of vetten eet. Ook vetten en eiwitten zijn noodzakelijk voor energie en ook voor de lichaamscellen en spieren.

Een tekort aan koolhydraten kan beteken dat je niet genoeg van alle gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels, binnenkrijgt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe reacties

15.08 | 08:57

Hallo Ineke is dat boek nog te koop

10.04 | 17:37

Zeeuws vispotje was lekker. Van de saus restant maken we soep.

Groetjes Sylvia

17.03 | 17:34

Stoofvlees met oosterstintje heerlijk Ineke

01.03 | 20:28

Hallo Ineke
Heb jij toevallig het recept nog van flespompoen met risoto
Gr Jacky