fruit

fruit

fruit met meeste kcal (per portie)

1. Avocado (170 kcal)

2. Mango (105 kcal)

3. Ananas (100 kcal)

4. Kersen (105 kcal)

5. Banaan (90 kcal)

6. Druiven (80 kcal)

7. Peer (60 kcal)

8. Appel (60 kcal)

9. Sinaasappel (55 kcal)

10. Watermeloen (55 kcal)

 

fruit minste kcal (per portie)

1. Citroen (8 kcal)

2. Passievrucht (20 kcal)

3. Abrikozen (20 kcal)

4. Lychee (20 kcal)

5. Aardbei (25 kcal)

6. Mandarijn (25 kcal)

7. Grapefruit (25 kcal)

8. Bessen (25 kcal)

9. Nectarine (30 kcal)

10. Kiwi (30 kcal)

 

Groenten en fruit met  "negatieve calorieën" zijn:

aardbeien

ananas

appel

bosbessen

cranberry's

frambozen

grapefruit

mandarijn

papaja

pruimen

andijvie

asperges

aubergines

bieten

bleekselderie

bloemkool

broccoli

courgette

groene kool

radijs

sla

sperziebonen

tomaten

wortel

 

FRUIT. Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad.

Ben je lusteloos of heb je een grieperig gevoel? Kijk dan eens kritisch naar je fruitinname, kom jij wel aan die twee porties per dag? Groente en fruit zijn echt nodig voor een goede weerstand.

Fruit is gezond, dat weten we allemaal. Het bevat weinig calorieën en levert veel voedingsstoffen, zoals voedingsvezels en vitamine C. Daarnaast beschermt fruit je tegen ziekten. Voldoende fruit zorgt voor een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darm- en longkanker.

Welke voedingsstoffen in fruit zijn essentieel?                                                                     Fruit zit boordevol goede voedingsstoffen, waarvan vitamine C, kalium, foliumzuur en voedingsvezels de belangrijkste zijn. Fruit levert namelijk een belangrijke bijdrage aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitaminen en mineralen.

Ben je lusteloos of heb je een grieperig gevoel? Kijk dan eens kritisch naar je fruitinname, kom jij wel aan die twee porties per dag? Groente en fruit zijn echt nodig voor een goede weerstand. Welke fruitsoorten zijn nu echt gezondheidsbommetjes en daarmee onmisbaar op je fruitschaal?                                                                                                                                              Fruit is gezond, dat weten we allemaal. Het bevat weinig calorieën en levert veel voedingsstoffen, zoals voedingsvezels en vitamine C. Daarnaast beschermt fruit je tegen ziekten. Voldoende fruit zorgt voor een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darm- en longkanker. Zo blijkt uit de Richtlijnen goede voeding 2015 van de Gezondheidsraad."

Vitamine C is de meest bekende weerstandsvitamine. Er zijn verschillende weerstandvitamines; ze beschermen je tegen bijvoorbeeld griep en verkoudheid. Daarnaast zorgt vitamine C voor de ijzeropname en hormoonproductie. De dagelijkse aanbeveling vitamine C is 75 milligram, dit kun je uit je voeding halen. Extra vitamine C zorgt voor het behoud van een goede weerstand tijdens en na (intensieve) lichamelijke inspanning. Bij intensief sporten (minimaal drie keer per week) wordt geadviseerd om ervoor te zorgen dat je dagelijks 200 milligram vitamine C binnenkrijgt. Circa 16 procent van de vitamine C die je binnenkrijgt is afkomstig uit fruit, hierbij zijn citrusfruit en kiwi de grootste leveranciers.

Kalium                                                                                                                               Het mineraal kalium helpt je bloeddruk te verlagen en gezond te houden en is essentieel voor je spieren. Zo zorgt kalium samen met natrium voor een goede geleiding van zenuwprikkels en het samentrekken van de spieren. Je staat er misschien niet bij stil, maar je gebruikt je spieren de hele dag door. Niet alleen bij het traplopen, maar ook bij de kleinste dingen, zoals het knipperen met je ogen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium is 3500 milligram voor mannen en 3100 milligram voor vrouwen. Circa 7 procent van de kalium die je binnenkrijgt is afkomstig uit fruit.  Banaan bevat het hoogste percentage, daarnaast haal je kalium vooral uit groente, aardappelen en vis.

Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11, is een van de weinige vitamines waarvan Nederlanders niet altijd genoeg binnenkrijgen. Foliumzuur is essentieel voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem, daarnaast speelt het een belangrijke rol voor zwangere vrouwen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur is 300 microgram per persoon. Foliumzuur helpt het risico op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje, verhemelte of hazenlip, verkleinen. Daarom wordt vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, aangeraden elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Ook als een zwangerschap lang op zich laat wachten, kun je doorgaan met foliumzuur slikken, want er is geen gevaar dat je te veel binnenkrijgt. Circa 6 procent van de foliumzuur die je binnenkrijgt is afkomstig uit fruit. Vooral sinaasappels en aardbeien zijn goede bronnen.

Voedingsvezels                                                                                                                    Door genoeg groente en fruit te eten, krijg je meer vezels binnen. Dat is nog zo’n voedingsstof waar de meeste mensen meer van kunnen gebruiken. Ze zijn belangrijk voor een gezonde bloeddruk en stoelgang en helpen je om je lang verzadigd te voelen. En dat helpt weer om snoepen tegen te gaan en makkelijker op gewicht te blijven. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels is circa 35 gram voor mannen en 28 gram voor vrouwen. Zo'n 11 procent van de voedingsvezels die je binnenkrijgt is afkomstig uit fruit, groene kiwi is hier zeer rijk aan, daarnaast haal je je vezels uit groente en volkorenproducten.

Eet jij voldoende fruit?                                                                                                         Het voedingsadvies is om minimaal twee stuks fruit per dag te eten, dit staat gelijk aan ongeveer 200 gram. Iedereen weet het, maar uit een tussentijdse rapportage (2012-2014) van een uitgebreide voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat volwassenen gemiddeld slechts 113 gram fruit per dag consumeren. Voor vrouwen en ouderen ligt dit gemiddelde hoger, maar nog lang niet op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. We pleiten zelfs voor drie stuks fruit per dag: "Liever meer fruit dan zoete koek of chocola. Dan bespaar je zo een paar honderd calorieën en het is beter voor je gezondheid."

Er is niet één soort die al het goede van fruit bevat, de kracht zit in 'm in de variatie.                                                                                                                                                              Tips om meer fruit te eten                                                                                            Verleid jezelf met een volle fruitschaal; zet deze in het zicht en binnen handbereik.                                                                                                                                                          

Neem standaard een of twee stuks fruit mee voor onderweg. 

                                                                                                                                    Introduceer bij jezelf en je omgeving eens filefruit, verveelfruit en vergaderfruit.

 

 

Nieuwe reacties

15.08 | 08:57

Hallo Ineke is dat boek nog te koop

10.04 | 17:37

Zeeuws vispotje was lekker. Van de saus restant maken we soep.

Groetjes Sylvia

17.03 | 17:34

Stoofvlees met oosterstintje heerlijk Ineke

01.03 | 20:28

Hallo Ineke
Heb jij toevallig het recept nog van flespompoen met risoto
Gr Jacky